Skip to content

Czy warto posiadać mobilny piec do pizzy?

Pizza to ulubiona potrawa w Polsce. Choć w każdej pizzerii nie udaje się znaleźć takiej, która przypomina Włochy, to w domowych warunkach kulinarne podróże bywają jeszcze trudniejsze. Wszystko dlatego, że ważnym elementem w procesie przygotowania pizzy, oprócz wysokiej jakości składników, jest sposób jej wypieku. A dokładniej – odpowiednia temperatura i źródło ciepła.

Pomysł posiadania pieca do pizzy opalanego drewnem we własnym ogrodzie lub na tarasie prawdopodobnie w pewnym momencie przeszedł Ci przez myśl, ale myśl o znalezieniu profesjonalisty i ilości czasu i pracy wymaganej do realizacji takiego projektu prawdopodobnie Cię odstraszyła.

Ale co by było, gdybyś mógł to zrobić inaczej? Mieć piec do pizzy opalany drewnem, który nagrzewa się do 500 stopni Celsjusza, ale jest mobilny – czyli nie wymaga murowania… to możliwe! Jak?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Jak jednak zrobić dobrą pizzę? Po pierwsze, trzeba użyć wysokiej jakości składników, na przykład mąki, pomidorów i sera. Po drugie, ważne jest, aby piec pizzę w piecu opalanym drewnem. Dzięki temu Twoja pizza wyjdzie idealnie okrągła i równomiernie wypieczona. Kształt samego pieca również odgrywa rolę: powinien on utrzymywać odpowiednią temperaturę, aby Twoja pizza nie przypaliła się ani nie stała się wilgotna.

Tego typu piece można znaleźć w pizzeriach, ale rzadziej spotyka się je w warunkach domowych.

Warto pamiętać, że w piecu do pizzy możemy przygotować także inne potrawy – np. gruzińskie chaczapuri, polskie podpłomyki, a nawet chleb. Piece, także te mobilne, są całoroczne, dlatego możemy z nich korzystać nie tylko podczas letnich i jesiennych imprez plenerowych, ale nawet zimą.

Najważniejsze jest to, aby ciasto na pizzę przygotować jak najszybciej po jego przygotowaniu. Ciasto należy przykryć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Zapobiegnie to jego wysychaniu i przyklejaniu się do ścianek patelni.

Drugim krokiem jest rozgrzanie piekarnika do 180 stopni Celsjusza (356 stopni Fahrenheita). Gdy osiągnie on taką temperaturę, trzeba wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć je równomiernie na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.

Piec do pizzy może być pojazdem, który przeniesie nas na skąpane w słońcu i hałaśliwe włoskie ulice, posadzi przy stole, przy którym toczą się ożywione dyskusje i słychać gromki śmiech, wreszcie – pozwoli nam spędzić jakościowy czas z tymi, których kochamy i lubimy. Niech żyje dolce vita!

 

3 komentarze

  1. Wiktoria
    18 lipca 2022 @ 13:28

    Polecam Wam stronę https://telefon.info.pl/telefon-chleb-z-pieca/ gdzie można zasięgnąć informacji nt. produktów oferowanych przez tę firmę oraz składników stosowanych do wyrobu takiego chleba we wspomnianym mobilnym piecu.

  2. Marek
    18 lipca 2022 @ 13:31

    Przecież ten mobilny piec do pizzy to majstersztyk. Będę tak piekł chleb i pizzę teraz.

  3. Daniel
    18 lipca 2022 @ 13:32

    W końcu ten mobilny piec do pizzy to arcydzieło.

    Nie tylko dobrze wygląda, ale również działa bardzo sprawnie.

Dodaj komentarz